10.08.2020

Minna Kempe: Sama sisäilma voi aiheuttaa eri ihmisille eri reaktioita

Hän kuuntelee, tutkii ja raportoi. Suuri osa Minna Kempen työstä sisäilmaongelmien parissa on ongelmien ratkaisua.
Minna Kempe: Sama sisäilma voi aiheuttaa eri ihmisille eri reaktioita

Hän kuuntelee, tutkii ja raportoi. Suuri osa Minna Kempen työstä sisäilmaongelmien parissa on ongelmien ratkaisua.

 Minna Kempe kertoo, että yksikään päivä Drytecilla ei ole toisensa lainen. Kempe on biokemisti Åbo Akademista, sertifioitu sisäilmaekspertti ja toimii konsulttina Drytecin konsulttiosastossa Contecissa.

- Pidän asioiden perusteellisesta selvittämisestä - innostun siitä. Kun työskentelee monialaisesti, se tarkoittaa samalla myös sitä, että ei tarvitse olla kaikessa asiantuntija. Meidän tiimimme tarjoaa erilaisia näkökulmia ja siten voimme tuoda esille toimintamme laajuutta, kertoo Kempe.

'Kempe työskentelee paljon raporttien, analyysien, seurantojen ja dokumentoinnin parissa.

- Tänään työstän kahta raporttia. On tärkeää, että projekteissa dokumentoidaan hyvin välttääksemme ongelmia myöhemmissä vaiheissa. Prosessin kulkua voi näin seurata vaiheittain. Tämä on meille tärkeää. 

 

Pelkoa ja epävarmuutta usein näkyvillä

 Rakennusfysiikka on lähellä Kempen sydäntä ja hänen työarkeen kuuluu myös materiaalinäytteiden ottoa ja analyyseja. 

 - Tänään esimerkiksi otan näytteitä eristysvillasta ja tuulensuojalevyistä ja lähetän ne laboratorioon tarkempia vastauksia varten. Ymmärrys rakennusfysiikkaan on tärkeä osa työnkuvaani. Kemistinä keskityn osittain kemiallisiin näkökohtiin, mutta myös selkeästi rakenteisiin. Tiesin jo lukiossa, että tutkiminen ja projektityö on minun juttuni. Ja sillä tiellä olen jatkanut!
 
Sisäilmaongelmat ovat usein haastavia, koska omistajalla ja kiinteistön käyttäjällä on usein erilaisia kysymyksiä ja prioriteettejä. Myös pelkoa ja epävarmuutta tulee esiin heti kun ongelmat selviävät ja varmistuvat.   

- Tämä on harvoin helppoa. Meidän pitää nähdän kokonaisuutta sekä käyttäjän että kiinteistönomistajan näkökulmasta. Kyseessä on myös saneerausprosessin rahoituksesta, toiminnan jatkumisesta ja aikatauluista.  Minun roolini konsulttina on kuunnella, tutkia ja raportoida eteenpäin. Jonkun muun tehtävä on itse  päätöksenteko, mutta minun tehtäväni on ottaa selvää minkälaisessa kunnossa kiinteistö oikein on. 

Kaikki reagoivat eri tavalla

Mikään rakennus ei ole täydellinen ja Kempe toteaa, että melkein jokaisesta rakennuksesta löytyy puutteita. Vaikeinta ja ratkaisevinta on löytää ne asiat, jotka ovat olennaisia terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Aina ei tarvitse olla näkyviä vaurioita, jotta niillä olisi vaikutusta. Kun Drytec kartoittaa ongelmia, sitä voidaan verrata ison palapelin kokoamiseen, jossa myös psykologisilla tekijöillä on vaikutusta. 

- Olemme niin erilaisia ihmisinä. Sama huono sisäilma voi aiheuttaa eri ihmisille erilaisia reaktioita. Emme voi sulkea silmiämme psykologisille tekijöille, mutta ei myöskään käyttää niitä tekosyinä olla tutkimatta tai korjaamatta. Hyvä prosessi vaati osallistumista ja läpinäkyvyyttä, koska siinä on kysee luottamuksen ja turvallisuuden luomisesta. Tämä on erityisen tärkeää niissä tutkimuksissa ja niissä yhteyksissä, joissa samalla tehdään myös korjauksia. Toisin sanoen, että kerrotaan mitä tehdään ja panostetaan hyvään viestintään.